Noctuidae: Acronictinae

2280 (ABH73.040) Miller Acronicta leporina, (Linnaeus, 1758)

KR08779

Great Staughton
Great Staughton
 Photo © Peter Bissell
Great Staughton
 Photo © Peter Bissell
 pre-1981
 1981-1999
 2000-2009
 2010-onwards
Great Staughton
Great Staughton
 Photo © Peter Bissell
Great Staughton
Great Staughton
 Photo © Peter Bissell
Hemingford Grey, 2010
Hemingford Grey, 2010
 Photo © Nick Greatorex-Davies
Earith
Earith
 Photo © David Griffiths
Earith
Earith
 Photo © David Griffiths
Earith
Earith
 Photo © David Griffiths
Hemingford Grey
Hemingford Grey
 Photo © Nick Greatorex-Davies


General Information

The typical pale grey form of this species, f.grisea, is the most common.

 

Pupates burrowed in decaying wood.

Overwinters as Overwinters as a pupa.
Both sexes come to light.

Forewing length: 16-21mm.
Foodplant(s): birches (Betula spp.), Alder (Alnus glutinosa), willows (Salix spp.), Aspen (Populus tremula), poplars (Populus spp.), oaks (Quercus spp.)
Flying: One generation, late May-early August
UK Presence: Resident
National status: Common

Habitat

Broadleaved woodland, heathland, fens, scrub and urban areas.

Regional Information

Recorded in 60 (22.2%) of the 270 2km squares of Huntingdonshire.

Last recorded in July 2018

Recorded date range (Adult): 06 April to 16 August

Recorded date range (Larva/Leafmine): 02 July to 17 September



Larva/Leafmine:
Larva Type:
Hairy
Colours:
Green, white, brown, yellow
No. of Proleg Pairs:
5