Noctuidae: Noctuinae

2112 (ABH73.346) Least Yellow Underwing Noctua interjecta, Hübner, [1803]

KR10105

Freudenstadt, Germany, August 2013
Freudenstadt, Germany, August 2013
 Photo © Peter Bissell
Freudenstadt, Germany, August 2013
 Photo © Peter Bissell
 pre-1981
 1981-1999
 2000-2009
 2010-onwards
Freudenstadt, Germany, August 2013
Freudenstadt, Germany, August 2013
 Photo © Peter Bissell
Freudenstadt, Germany, August 2013
Freudenstadt, Germany, August 2013
 Photo © Peter Bissell
Earith
Earith
 Photo © David Griffiths
Whitelye, Gwent
Whitelye, Gwent
 Photo © Nick Greatorex-Davies


General Information

This species is smaller than the other underwings.

 

Pupates in loose soil.

Overwinters as Overwinters as a larva.
Both sexes readily come to light, sometimes in numbers.
Flies during the day

Forewing length: 14-17mm.
Foodplant(s): Meadowsweet (Filipendula ulmaria), Common Mallow (Malva sylvestris), grasses, sallows (Salix spp.), hawthorns (Crataegus spp.), broadleaved shrubs
Flying: One generation, July-August
UK Presence: Resident
National status: Common

Habitat

Open woodland, hedgerows and gardens.

Regional Information

Recorded in 103 (38.1%) of the 270 2km squares of Huntingdonshire.

Last recorded in August 2018

Recorded date range (Adult): 22 May to 05 October

Similar Species
Great Staughton
Great Staughton
 Photo © Peter Bissell


Larva/Leafmine:
Larva Type:
Smooth
Colours:
Brown, yellow, grey, white, black
No. of Proleg Pairs:
5