Notodontidae: Notodontinae

2011 (ABH71.020) Pale Prominent Pterostoma palpina, (Clerck, 1759)

KR08732

Great Staughton
Great Staughton
 Photo © Peter Bissell
Great Staughton
 Photo © Peter Bissell
 pre-1981
 1981-1999
 2000-2009
 2010-onwards
Great Staughton
Great Staughton
 Photo © Peter Bissell
Great Staughton
Great Staughton
 Photo © Peter Bissell
Hemingford Grey, May 2008
Hemingford Grey, May 2008
 Photo © Nick Greatorex-Davies
Norfolk
Norfolk
 Photo © Nick Greatorex-Davies


General Information

This species has distinctive long labial palps and tufts on the tail segment.

 

Pupates in loose soil.

Overwinters as Overwinters as a pupa.
Male readily comes to light, sometimes in numbers. Female not.

Forewing length: 18-25mm.
Foodplant(s): Aspen (Populus tremula), poplars (Populus spp.), willows (Salix spp.)
Flying: Two generations, May-June and July-August
UK Presence: Resident
National status: Common

Habitat

Woodland, open spaces and gardens.

Regional Information

Recorded in 128 (47.4%) of the 270 2km squares of Huntingdonshire.

Last recorded in August 2018

Recorded date range (Adult): 07 April to 16 September

Recorded date range (Larva/Leafmine): 22 June to 14 September



Larva/Leafmine:
Larva Type:
Wrinkled
Colours:
Green, white, yellow, grey
No. of Proleg Pairs:
5