Notodontidae: Cerurinae

1997 (ABH71.005) Sallow Kitten Furcula furcula, (Clerck, 1759)

KR08708

Great Staughton
Great Staughton
 Photo © Peter Bissell
Great Staughton
 Photo © Peter Bissell
 pre-1981
 1981-1999
 2000-2009
 2010-onwards
Great Staughton
Great Staughton
 Photo © Peter Bissell
Great Staughton
Great Staughton
 Photo © Peter Bissell
Earith
Earith
 Photo © David Griffiths
Monks Wood
Monks Wood
 Photo © Nick Greatorex-Davies
Monks Wood
Monks Wood
 Photo © Nick Greatorex-Davies
Monks Wood
Monks Wood
 Photo © Nick Greatorex-Davies
Monks Wood
Monks Wood
 Photo © Nick Greatorex-Davies
Monks Wood
Monks Wood
 Photo © Nick Greatorex-Davies


General Information

This species is the most widespread and common of the UK 'kittens'.

 

Pupates in a hard cocoon incorporating macerated wood on the food plant.

Overwinters as Overwinters as a pupa.
Both sexes readily come to light, sometimes in numbers.

Forewing length: 14-18mm.
Foodplant(s): willows (Salix spp.), Aspen (Populus tremula), poplars (Populus spp.)
Flying: Two generations, May-June and July-August
UK Presence: Resident
National status: Common

Habitat

Woodland, scrub and carr.

Regional Information

Recorded in 84 (31.1%) of the 270 2km squares of Huntingdonshire.

Last recorded in August 2018

Recorded date range (Adult): 11 April to 23 September

Recorded date range (Larva/Leafmine): 29 June to 17 September

Similar Species
Carmarthenshire
Carmarthenshire
 Photo © Martin Lovell
Alder Kitten Furcula bicuspis
Great Staughton, May 2012
Great Staughton, May 2012
 Photo © Peter Bissell
Poplar Kitten Furcula bifida


Larva/Leafmine:
Larva Type:
With lumps, bumps or horn(s)
Colours:
Green, brown, purple, yellow
No. of Proleg Pairs:
4